Käytämme evästeitä ja muita seurantatekniikoita parantaaksemme selauskokemustasi verkkosivustollamme, näyttääksemme sinulle henkilökohtaista sisältöä ja kohdennettuja mainoksia, analysoidaksemme verkkosivustomme liikennettä ja ymmärtääksemme, mistä kävijämme tulevat. Selaamalla verkkosivustoamme hyväksyt evästeiden ja muiden seurantatekniikoiden käytön.

Kreeta

 
 •  
  On paikkoja joissa on hyvä olla vaikka ympäri vuoden. Kreetalla, Kreikan suurimmalla saarella haluat varmasti viipyä pidempäänkin. Kreetaa ei syyttä kutsuta Kreikan helmeksi. Vaikka suurin osa turisteista yhdistää Kreetan pääasiassa kesäiseen rantalomaan, paikallisten mielestä paras aika saarella vierailulle on kevät sekä syksy. Keväällä ja syksyllä on miellyttävän lämmintä, mutta ei yhtä paljon turisteja kuin keskikesällä. Ja suomalaisesta on tietenkin ihana nauttia saaren lämmöstä, kun koto-Suomessa puhaltaa kylmä viima. 

  Nykyään monet miettivät missä voisivat aikaistaa kesää tai nauttia kesästä pidempään. Monesti tällöin mieleen tulevat ensin eksoottiset kohteet kaukana 10 tuhannen kilometrin päässä kotoa. Mutta ehkäpä kesä löytyykin paljon lähempää, kuten Kreetan saarelta. 

  Kreetalla lämpötila ei talvellakaan yleensä laske alle +10°C. Saarella on kaksi ilmastovyöhykettä - Välimeren ilmasto joka on suurimmassa osassa saarta sekä Pohjois- Afrikan ilmasto saaren etelä ranikolla. Kesäkuukausina lämpötila Kreetalla on +20 - +30°C ja talvella keskilämpötila voi olla hyvinkin keskiarvoltaan +16°C. 
   
    
   
 • Kreetan rannat 
  Kreetalta löydät rantoja jokaisen makuun. Saarelta löydät hyvin varustettuja rantoja joissa on kahviloita, aurinkopetejä ja palveluita tai hiljaisia paraatiisimaisia rantoja syrjässä katseilta. Löydät hiekkarantoja, kivirantoja ja rantoja,joissa tuuli tuivertaa tai tuulelta suojaisia pieniä aarteita kallioiden suojassa.  

  Kreetan rantaviiva on jopa yli 1000 km pitkä. Täydellistä rentoutumiseen aurinkovarjon alla! Useat rannoista sopivat täydellisesti myös perheille, sillä suurin osa rannoista on matalia ja lapsiystävällisiä. Kaikki Kreetan rannat ovat kunnallisia ja siksi kaikki rannat ovat vapaita ja ilmaisia kaikille. Aurinkopedeistä ja varjoista peritään kuitenkin yleensä maksu.  

  Kreetan saarta ympäröi kolme merta – Egeanmeri pohjoisessa, Välimeri etelässä ja Joonianmeri lännessä. Kolmen meren kuuluisa yhtymäkohta on Balos Bay. Balos Bayn ranta on yksi Kreetan upeimmista. Rannalle pääset omalla autollakin, mutta koska tie on aika vaikeakulkuinen, hyvä vaihtoehto voi olla myös järjestetty retki laivalla viereiselle Gramvousan saarelle. Balos Bayn upean laguunin valkoinen hiekka ja kristallin kirkas vesi lukuisissa sinisen ja turkoosin sävyissä ovat ehdottomasti vaivan arvoisia. Laguunin matala vesi tekee kohteesta paratiisin myös perheille. 

  Kenties Kreetan kuuluisin ja upein ranta on Elafonisi. Elafonisin laguuni tunnetaan hienoksi jauhautuneiden simpukankuorien roosaksi värjäämästä hiekasta ja turkoosista vedestään. Laguunin värit vaihtuvat auringon aseman mukaan ja ovat kenties vaikuttavimmillaan illalla auringon laskiessa. 

  Aivan erityinen ja erityisen kaunis ranta on Vai Beach. Rannasta tekee erityisen heti rannan takaa alkava huima palmumetsikkö, joka on Euroopan suurin palmumetsä. Vai Beachin  rannan hienolla hiekalla voit kuvitella itsesi Karibian saarelle. 

   
 • Yöelämä 
  Haluatko juhlia ja tanssia aamunkoittoon? Yöelämä on keskittynyt kaupunkien keskustoihin ja kävelykaduille. Hersonissoksesta ja Maliasta löydät upeita yökerhoja ja diskoja. Jokaisessa Kreetan kaupungissa matkailijaa odottaa mielenkiintoisia viihdepaikkoja – vaahtodiskoista perinteisiin kreetalaisen musiikin ja tanssin iltoihin. 

  Kun aurinko laskee, ihmiset kerääntyvät kahviloihin tai tavernoihin nauttimaan perinteisiä juomia ouzoa ja tsikoidia ja maistelemaan kreikkalaisia välipaloja. Ilta jatkuu aamuun asti kabareissa, diskoissa, klubeilla, baareissa tai illanviettopaikoissa joissa soivat Kreetan perinnesoittimet bouzoki tai lyra.  Baarit ja yökerhot ovat usein aamuun asti auki ja useimpiin niistä on ilmainen sisäänpääsy. 
   
 • Suosittuja kohteita  
  Kreeta on ainutlaatuinen saari, monipuolinen ja luonteikas. Saari hämmästyttää kauniilla rannoillaan, nähtävyyksillään, meren kirkkailla sävyillä ja lempeällä ilmastolla. Joka vuosi sadat tuhannet turistit saapuvat saarelle tutustumaan perinteisiin ja saaren pitkään historiaan, tai vain nauttimaan huolettomasta lomasta, rannoista ja auringosta. Joten, missä haluaisit saarella yöpyä ? Alla esittelemme saaren pääalueet: Hania, Rethymnon, Heraklion ja Lassithi. 
   
  Hania Tämä on Kreetan läntinen ja vihrein osa. Täällä on kaikkea, upeita maisemia, rantoja, muinaisia katuja nähtävyyksineen ja monipuolinen kulttuurielämä. Löydät Valkoiset Vuoret (Lefka Ori) ja Euroopan suurimman kanjonin - Samarian rotkon. Elafonisin rannan roosan sävyissä hehkuva hiekka ja turkoosi vesi houkuttaa turisteja vuosi toisensa jälkeen.

  Rethymnon Rerhymnonin kaupunkia on kutsuttu saaren sieluksi. Vanha kaupunki on kiehtova ja kaunis: kivetyt kadut, muinaiset kirkot ja moskeijat ja laatoitetut katot. Kaupungin postikorttinäkymien lisäksi turistia ihastuttavat vuoristo, rotkot ja luolat, laaksot ja kauniit rannat. 16 kilometrin pituudelta puhtaita rantoja. Osa rannoista on hienoa hiekkaa, osa pikkukivisiä ja kalliorantoja salaisine poukamineen. Rannikko hiljaisine kylineen sopii rauhaa etsiville ja perhelomaa viettäville.    

  Heraklion Heraklion on Kreetan keskus ja suurin kaupunkialue jolla on hyvin kehittynyt matkailu infrastuktuuri. Alueella on mukavia pienempiä hotelleja, isompia vilkkaita resort-hotelleja ja kaksi vesipuistoa. Heraklionin kaupunkissa on satama, kansainvälinen lentokenttä, hyvä valkoima kauppoja ostosten tekoon, ravintoloita ja diskoja. Suositut kohteet kuten Malia, Hersonissos, Gouves, Kokkini Hani sijaitsevat Heraklionin alueella. Nämä kohteet sijaitsevat kohtalaisen lähellä Heraklionin kansainvälistä lentokenttää.

  Lasithi Suosittuja kohteita alueella ovat esimerkiksi Agios Nikolaus ja Elounda. Itäisessä osassa Lasithia sijaitsee paratiisiranta Vai. Lasithissa on runsaasti historiallisia nähtävyyksiä ja upeita maisemia, esimerkiksi Kreikan kaunein lahti Mirabello. Matkailupalveluiden korkeataso, hyvin kehittynyt infrastruktuuri ja muodikkaat hotellit tekevät lomasta Lasithissa ylellisen. 

   
 • Hyvä tietää 
  Lentoyhtiöt: Useat eri lentoyhtiöt operoivat Kreetalle. Tarjoamme aina parhaat hinnat Kreetan lennoille. 
  Lentokentät: Heraklionin lentokenttä, Hanian lentokenttä, pieni Sitian lentokenttä 
  Välimatka lentokentältä: noin 15-20 min 20 km 
  Lentoaika: 4 tuntia 
  Kieli: Kreikka 
  Aikaero:
  Asukasmäärä: noin 630 000 
  Passi: Suomen kansalainen tarvitsee Kreikkaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin. 
  Valuutta: Euro 
  Tippaus: Ei sisälly hintoihin ravintoloissa. Asiakkaan tulisi antaa 5 – 10 % laskun summan päälle. 
  Sähkö: Kreikassa (220V 50Hz, virtapistokkeet ja pistorasiat ovat tyyppiä C ja F) 
  Hotellivero: 0,50-4 e/huone/yö riippuen hotelliluokituksesta, maksetaan paikan päällä
  Hanavesi: yleensä puhdasta ja juotavaa, mutta vedessä voi olla mineraalien maku. Pullovetta suositellaan. 

   
 • Mitä tehdä 
  1. Tutustu viehättäviin luontokohteisin ja ainutlaatuisiin historiallisiin nähtävyyksiin. Kreetan suosituimpiin argeologisiin kohteisiin kuuluu vaikuttava Spinalongan saari. Saareen voit tutustua veneretkellä. Retkelle voi lähteä esimerkiksi Agios Nikolauksesta. 

  2. Kokeile aktiviteetteja merellä ! Agios Nikolaus on satamakaupunki ja sillä on pitkä ja rikas merenkulun historia. Voit kokeilla matkustamista niin veneellä kuin sukellusveneelläkin. Sukellusveneellä näet upean merenalaisen maailman, kaloja ja kilpikonnia. Mikäli mielit hieman luksusta, voit nauttia risteilystä ylellisellä jahdilla Eloundaan, Kolokythasiin tai Plakaan. Kreetalla voit kokeilla myös esimerkiksi nousuvarjoa, purjelautailua tai vesisuksia. 

  3. Vieraile vesipuistoissa! Mikäli matkustat lasten kanssa, mikä olisi hauskempaa kuin päivä vesipuistossa. Saarella on neljä isompaa vesipuistoa joista löytyy altaita ja liukumäkiä niin isommille kuin pienemmillekin.