Kroatia


Mikä tekee Kroatiasta ja Istriasta niin suositun?
Istrian niemimaan sijainti Kroatiassa aivan Adrian meren kainalossa ja Italian rajan tuntumassa on jättänyt jälkensä alueelle niin, että jotkut kutsuvat aluetta jopa pienikokoiseksi Italiaksi. Oliivilehdot, viinitarhat, kaunis kumpuileva maasto, idylliset kylät ja historialliset kaupungit muistuttavat naapureista, joilta paikalliset kroatialaiset ovat ottaneet vaikutteita esimerkiksi ruokiinsa.

Istrian kauniilla niemimaalla sijaitsee lukuisia pieniä kyliä ja kaupunkeja, joilla jokaisella on ainutlaatuinen luonteensa. Suosituimpia ovat Unescon maailmanperintökohde Poreč, historiallinen Pula ja kuvankaunis Rovinj. Muita Istrian matkakohteita ovat esim. kylpyläkaupunki Opatija ja rantakohde Rabac.

Kroatialle kuuluva alue Istrian niemimaalla kattaa reilut 3000 km² ja alueella on hieman alle 200 000 asukasta. Alueelle on reilusti nähtävää ja maisemat vaihtelevat nopeasti rannikon karun kivikkoisista rannoista ja turkoosina hohtavasta merestä muurien ympäröimiin kaupunkeihin ja sisämaan kumpuilevista oliivitarhoista viehättäviin pikkukyliin.
 
 
 
  

 • Istrian nähtävyydet
  Porec. Istrian niemimaan yksi suosituin matkakohde on Porec, jonka kaupungin keskiaikaisia kujia reunustavat vaikuttavat rakennukset ja kirkot. Porecin kaupunki tunnetaan kauniista Eufrasiuksen basilikasta, joka on Unescon maailmanperintökohde. Nykyinen kirkkorakennus rakennettiin 500-luvulla piispa Eufrasiuksen toimeksiannosta. Kirkko koristeltiin Bysantin kultakaudelle tyypillisesti mosaiikeilla, alabasterilla, marmorilla, helmiäisellä ja stukkolla. 

  Pula. Pula tunnetaan vilkkaana yliopistokaupunkina, jossa on monia hyviä ravintoloita, hotelleja ja kulttuuritapahtumia. Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ovat sen Roomalaiset rauniot, erityisesti upea ja varsin hyvin säilynyt amfiteatteri. Pulan amfiteatteri on yksi maailman suurimmista yhä pystyssä olevista roomalaisareenoista, ja sen rakensi keisari Vespasian ensimmäisen vuosisadan aikana. 1400-luvulla osa Pulan areenan sisäosien kalkkikivistä käytettiin kaupungin talojen rakentamiseen, mutta ulko-osat ovat miltei täysin ennallaan. Areenalla järjestettiin sen kukoistuksen aikaan verisiä gladiaattorikilpailuja ja myöhemmin turnauksia. Katsomoon mahtui jopa yli 20 000 katsojaa. Nykyään Areenalla järjestetään kesäisin konsertteja.

  Aivan kuten roomalaisaikana, on Pulan kaupungin pääaukio nykyäänkin Forum. Aukion laidalla on Pulan kaupungin matkailutoimisto sekä Augustuksen temppeli, joka on vanhan roomalaisfoorumin ainut säilynyt rakennus. Vanhankaupungin kadut on edelleen päällystetty roomalaisaikaisilla kivillä. Sergeuksen riemukaari on myös yksi tunnettu antiikinajoilta säilynyt maamerkki kaupungissa. Vanhankaupungin kaduilla on useita viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita sekä pieniä putiikkeja.

  Keskellä kaupunkia on 1600-luvulta peräisin oleva Venetsian linnoitus, Kastel. Linnoituksessa on Istrian historiallinen museo ja sen kokoelmat kattavat merenkulun historiaa, kolikoita, aseita ja sotilastarvikkeita sekä antiikkikarttoja, postikortteja ja valokuvia.   

  Rovinj. Pienellä pisaranmuotoisella niemimaalla on kuvankaunis Rovinjin vanhakaupunki, jonka pastellinväriset talot ja kaunis kalasatama kertovat venetsialaisajasta. Taide on iso osa kaupungin viehätystä, ja erilaisia gallerioita, pikkupuoteja ja kahviloita löytyy lähes joka kulmalta. Kapeat mukulakiviset kujat johtavat ylös kaupungin korkeimmalle paikalle, jossa komeilee upea 1700-luvun Pyhän Eufemian katedraali ja sen valtava kellotorni.

  Brijunin kansallispuiston. Brijunin kansallispuisto koostuu kahdesta suuresta ja 14 pienestä saaresta ja saaristosta. Nykyään yleisölle avoimia saaria ovat kaksi pääsaarta Veli Brijun ja Mali Brijun. Jugoslavian pitkäaikainen presidentti Joseph Tito piti saaria kesäpaikkanaan ja hän kutsui sinne ulkomaalaisia vieraita Sophia Lorenista aina Urho Kekkoseen. Vieraat toivat usein luontoa rakastavalle isännälle lahjoja, joista monet olivat eläimiä tai kasveja. Veli Brijun -saaren safaripuistossa pääsee ihailemaan saaren luonnonsuojelualueen monipuolista kasvistoa ja eksoottisia eläimiä. Brijunille on lauttayhteys Pulan lähellä sijaitsevan Fažanan satamasta. 

  Pazinin keskiaikainen linna. Istrian alueen linnoista Pazinin linna on suurin ja parhaiten säilynyt ja se toimii nykyään kaupunginmuseona. Vanhin linna on 1100-1200 -luvulta ja sen rauniot ovat keskiaikaisen linnan vierellä. Uudempi osa on rakennettu 1400-1600 -luvuilla. Linna on rakennettu jyrkän kallion päälle ja sen alapuolella on 100metriä syvä ja 500metriä pitkä suojeltu kanjoni.

  Limin vuono. Rovinjin ja Porecin välissä on 11 kilometriä pitkä Limin vuono. Porecista ja Rovinjista järjestetään laivaretkiä vuonolle ja sinne pääsee myös autolla tai taksilla. Maisemat ovat kauniit ja muistuttavat hieman Norjaa – kristallinkirkasta vettä, syvänvihreitä metsiä ja mahtavia kallioita, jotka kohoavat 150 metriä merenpinnan yläpuolelle. Jos liikut autolla, kannattaa pysähtyä syömään johonkin alueen ravintolaan. Ne ovat tunnettuja mm. Ostereistaan. (kala, äyriäiset ja osterit kasvatetaan pääasiassa Limin vuonossa)

  Opatija. Opatija on tunnettu 12 kilometrin pituisesta Lungomare rantapromenadistaan, jonka varrella on toinen toistaan upeampia 1800-luvun rakennuksia. Viehättävä ja tyylikäs Opatijan kaupunki sijaitsee mahtavan Ucka-vuoriston juurella. Opatija oli tunnettu miellyttävästä ilmastostaan jo 1800-luvulta, ja vuonna 1884 sinne avattiin kylpylähotelli. Opatijassa ovat aikoinaan lomailleet niin kuninkaalliset, taiteilijat kuin ylellistä lomailua kaipaavat.  
   
 • Rannat
  Istriassa sinun ei tarvitse ravistella hiekkaa uimavarusteistasi, sillä kristallinkirkkaisiin vesiin pulahdetaan uimaan laiturilta tai kallioilta. Alueella ei ole hiekkarantoja, vaan rannat ovat pääosin pientä kiveä tai kalliorantoja. Aurinkotuoleja on mahdollista vuokrata. Parhaat uimapaikat lähellä Porecin keskustaa ovat Plava Laguna ja Zelena Laguna. Uimakenkiä on hyvä käyttää, sillä kallioissa ja betonilaitureissa saattaa olla kiinni merisiilejä ja teräviä kiviä. Porecin niemellä, vanhankaupungin takana on myös hyviä uimalaitureita.

  Sveti Nikola on pieni saari, Porecin sataman edustalla. Saarelle rakennettiin linna vuonna 1886, ja nykyään se toimii hotellina. Linnan alapuolella oleva ranta on Porecin parhaita uimapaikkoja. Sveti Nikolalle pääset veneellä Porecin satamasta.

  Myös toiselta puolelta Porecia löytyy useita uimapaikkoja. Picalin ranta on noin 10 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta (meri on vasemmalla puolellasi), ja vielä eteenpäin mentäessä on Materadan ranta. 
   
 • Ostokset
  Istrian suurimmat kauppakeskukset sijaitsevat Pulassa. Uusin ja suurin on Max City. Tämän lisäksi kaupungin toisella laidalla on City Mall. Ostoskeskuksissa laaja valikoima paikallisia ja kansainvälisiä myymälöitä; vaatteita, kenkiä, koruja, kosmetiikkaa ja paljon muuta.

  Porecissa suurin osa kaupoista ja pikku putiikeista on vanhassa kaupungissa. Myös Pulan ja Rovinjin vanhoissa kaupungeissa on pieniä putiikkeja ja kauppoja.

  Paikallisia viinejä voi ostaa Vinoteka-viinikaupoista. Näissä kaupoista voi ostaa muitakin istrialaisia erikoisuuksia, kuten hunajaa, oliiviöljyä, tryffeleitä ja kotitekoista pastaa jne. Parhaat paikalliset viinit löydät kuitenkin suoraan sisämaan viinitiloilta. Viinejä ja oliiviöljyä on myynnissä myös ruokakaupoissa. 
   

  Yöelämä
  Porecin yöelämä on keskittynyt kahviloihin ja baareihin sekä muutamaan discoon. Osassa hotelleita voi olla elävää musiikkia iltaisin. Tunnelmallisimmat baarit löydät Vanhastakaupungista. Trg Marafor -aukiolla on useampi kahvila -baari, joissa istrialaiset itse viihtyvät.

   
  Liikkuminen
  Istrian kaupungit ovat pieniä, joten välimatkat kaupungin sisällä kävelee helposti. Tarvittaessa voi turvautua luotettavaan ja melko edulliseen taksikyytiin. Taksin voit tilata esimerkiksi hotellista tai ravintolasta, ja takseissa on käytössä taksamittarit. Porecin taksiasema sijaitsee suoraan bussiaseman vieressä. 

  Suurempiin kaupunkeihin ja joihinkin turistikohteisiin pääsee kätevästi bussilla, Porecin bussiasema sijaitsee Hotel Porecin takana. Pulaan ja Rovinjiin kulkee useampia bussivuoroja päivässä. Matkaliput ostetaan suoraan bussista.

  Hyvä ja mukava tapa tutustua istriaan ja sen ympäristöön on auton vuokraaminen. Tiet ovat hyväkuntoisia ja hyvin merkattuja, ja liikenne varsin maltillista.

   
  Suosittuja kohteita
  Grožnjan. Kukkulan huipulla sijaitsee pikkuruinen Grožnjanin “taiteilijakylä”. Kylässä on useita taiteilijoiden gallerioita ja pieniä putiikkeja sekä erilaisia herkkupuoteja. Tarjolla on tryffelitahnoja ja muita tryffeliherkkuja, oliiviöljyjä, hunajaa yms. paikallisia tuotteita.

  Motuvun tunnetaan Istrian ”tryffelipääkaupunkina”. Ympäröivien kukkuloiden metsissä kasvavaa arvokasta herkkua, mitä etsitään koirien avulla. Istriassa tryffeliä sekoitetaan melkein mihin tahansa (jopa olueen), mutta parhaimmillaan voimakkaan makuinen herkku on pastassa.

  Bale on keskiaikainen kaupunki 8 km Rovinjista kaakkoon. Bale on rakennettu kukkulan laelle, kuten moni muukin kaupunki istriassa. Vaikka Bale onkin teiden risteyksessä, niin se on säästynyt vuosisataisista tuhotöistä vaurioitta. Tämän kaupungin kapeita kujia ja taloja suojasi linnanmuurit, jotka ovat 1400-luvulta. Balen vanhakaupunki on suojeltu kohde.

  Hum, maailman pienin kaupunki sijaitsee noin 65 km päässä Porecista, lähellä Luboglavia ja Roćia. Humin kaupungissa on noin kaksikymmentä asukasta, hotelli, ravintola ja kolme matkamuistokauppaa. Näiden erikoisuutena on mistelilikööri ja tryffeli. Kaupungissa on sv. Jeromin kirkko kellotorneineen, kivipäällystetty aukio, kaksi kapeaa katua ja vanhoja taloja; kuinka kaikki onkaan saatu mahdutettua jykevien muurien sisään.

  Fažana on pieni antiikin aikainen kalastajakylä, joka on kasvanut turismin mukana menettämättä kuitenkaan viehätysvoimaansa. Kaupungin ympärillä on paljon jälkiä roomalaisten asutuksesta ja keramiikkateollisuudesta mm. vanha keramiikkauuni. Fažanasta on vilkas laiva- ja veneliikenne kaupungin edustalla olevalle Brijunin saariryhmälle.  

  Umag sijaitsee Istrian luoteisnurkassa Venetsiaa vastapäätä, ja täällä heidän vaikutteensa näkyvät varsin selvästi.  Jo antiikin aikana tämä historiallinen vanha kaupunki oli roomalaisten ylimystöjen suosiossa ja jo tuolloin heillä oli täällä kesäasuntoja. Kaupungin muureista ja portista on osittain 900-luvulta säästyneet jäänteet. Kaupungin kirkko on 1500 -luvulta ja siellä on katsomisen arvoiset freskot katossa. Nykyään tämä varsin vilkas matkailu- ja urheilukaupunki tunnetaan parhaiten tenniksestä. Täällä pelataan vuosittainen Croatia Open Umag ATP tennisturnaus, jossa maailman huiput kisaavat keskenään.

  Bujen keskiaikainen kaupunki tunnettiin Istrian vahtisotilaana, ja se on rakennettu loivalle kukkulalle. Kaupungilla on värikäs ja vaiheikas historia aina esihistoriallisilta ajoilta lähtien. Täällä ovat kulkeneet illyyrialaiset, gootit, keltit, lombardialaiset, roomalaiset, venetsialaiset ja moni muu. Aikoinaan kaupunkia suojasi vahvat muurit, mutta nyt niistä on jäljellä vain jäänteet. Kaupungin kirkko, sv. Servula, on rakennettu 1500 -luvulla. Kaupungin ympäristössä viljellään runsaasti viiniä ja kannattaakin vierailla paikallisissa viinikaupoissa, sillä täällä ette tule pettymään viinien laadussa.
   
   
  Hyvä tietää
  Lentoyhtiöt: Useat eri lentoyhtiöt lentävät Suomesta Kyprokselle. Me Aventoursilla lennämme kohteeseen Enter Air -yhtiön koneilla.
  Lentokenttä: Pulan lentokenttä.
  Etäisyys lomakohteisiin Pulan lentokentältä: Porecin alueen kohteisiin noin 60 km ja ajoaika on noin 1 tunti.
  Lentoaika: noin 3 tuntia 
  Kieli: Virallinen kieli koko maassa on kroatia, mutta Istrian alueella italia on toinen virallinen kieli. Paikallinen väestö puhuu hyvin myös englantia ja saksaa.
  Aikaero: -1 tunti vähemmän kuin Suomessa. Aikavyöhyke on UTC +2.
  Asukasmäärä: 4.2 miljoonaa asukasta
  Passi: Suomen kansalainen tarvitsee Kroatiaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin. 
  Valuutta: Euro
  Tippaus: Juomarahaa on tapana antaa esim. Tarjoilijalle ja hotellin huonesiivoojalle. Ravintoloissa sopiva määrä on n. 5-10 % laskun loppusummasta. Juomaraha on kuitenkin aina vapaaehtoinen
  Sähkö: jännite 220 – 230V. Yleensä pistorasiat ovat samanlaisia kuin Suomessa.
  Hanavesi: Vesijohtovesi Kroatiassa on juomakelpoista. Herkkävatsaisille suosittelemme juomavedeksi pullotettua vettä. Hampaiden pesu ja ruuanlaitto ovat turvallisia vesijohtovedellä.

   
  Kolme vinkkiä Istriassa lomailevalle
  1. Mikään ei voita aitoa paikallista istrialaista matkamuistoa, kuten rakija-pulloa, oliiviöljyä, paikallista viiniä tai tryffeliherkkuja. Rakijaa, paikallista aperitiivia tislataan kaikkialla Balkanilla, mutta pienin alueellisin eroin. Istriassa rakijaa valmistetaan hunajaisena ja mistelinoksaisena. Jälkimmäinen on nimeltään Biska, ja sen maku on makea ja sävy kellanruskea.

  Tryffelit viihtyvät kosteissa tammimetsissä Istrian niemimaan sydämessä, ja sillä maustetaan mm. pastaa, omeletteja ja pihviruokia. Tryffeli tuotteita myydään useissa paikoissa ympäri Istriaa, kokeile esim. Tryffelisuolaa tai tryffelisalamia.

  Viiniä ja oliiveja on viljelty alueella jo vuosisatojen ajan. Paikalliset viinit ja oliiviöljyt ovat laadukkaita ja kansainvälisestikin palkittuja.

  2. Zerostrasse -maanalaiset tunnelit risteilevät Pulan kaupungin alla ja niitä käytettiin suojana ensimmäisen maailmansodan ilmahyökkäyksien aikana. Kaupungin keskellä oleva Kastel -linna, jota käytettiin kasarmina, varastona ja vankilana Itävalta-Unkarin vallan aikana, piilottaa kaksi tunnelivarastoa rinteidensä alle. Lämpötila tunneleissa on ympärivuoden 14-18 astetta. Käytävän leveys on 3–6 metriä ja korkeus 2,5 metriä. Pelkästään linnan alapuolella oleviin tunneleihin mahtui noin 6000 ihmistä, kun taas kaikkien Pulan maanalaisten tunneleiden kapasiteetti oli yli 50 000 ihmistä, mikä on lähes yhtä suuri kuin kaupungin asukkaiden määrä. Tunnelin yhtä osaa käytetään nykyään erilaisten kulttuuri- ja sosiaalisten tapahtumien järjestämiseen näyttelyistä juhliin. Lippuja tunneleihin saa ostettua osoitteesta Carrarina 3a, Pula.

  3.  Lähde meriretkelle kauniille Limin vuonolle, joka sijaitsee Rovinjin ja Porecin välissä. Vuonolla on pituutta 11 kilometriä ja maisemat ovat kauniit ja muistuttavat hieman Norjaa – kristallinkirkasta vettä, syvänvihreitä metsiä ja mahtavia kallioita, jotka kohoavat 150 metriä merenpinnan yläpuolelle. Vuonossa on tippukiviluolia ja kerrotaan että aikoinaan sinne olisi merirosvotkin kätkeneet saalistaan. Nykyään vuonossa kasvatetaan kalaa ja äyriäisiä, ja alue on tunnettu etenkin ostereistaan. Laivaretkelle pääsee Porecista ja Rovinjista.

   
  Retkiä Istriassa
  ROOMANAIKAINEN PULA JA ROMANTTINEN ROVINJ        
  Pula oli jo antiikin roomalaisille tärkeä satama ja on vieläkin Kroatian tärkein satamakaupunki sekä Istrian niemimaan suurin kaupunki. Kävelykierroksella vierailemme upeassa antiikin ajan amfiteatterissa ja vapaa-ajalla voit käydä vaikka Pulan kauppahallissa tai ihailla vanhoja kiehtovia rakennuksia. Rovinj on Istrian viehättävimpiä kaupunkeja. Kaupunki kipuaa merenrannasta kukkulan laelle, jossa Pyhän Eufemian kirkontorni kohoaa korkeuksiin. Kävelykierroksemme Rovinjin kapeilla keskiaikaisilla kaduilla vie ylös kirkolle saakka. Kierroksen jälkeen on aikaa nauttia Rovinjin idyllisestä ilmapiiristä omaan tahtiin.
  65€/hlö

  KUKKULAKAUPUNGIT JA LUMOAVA LUOLA
  Leppoisa retki Istrian niemimaan kauniiseen sisämaahan ja sen pittoreskeihin pikkukaupunkeihin. Ajamme halki vehreiden viini- ja oliivilehtojen ja nousemme ylös kukkuloille rakennettuihin keskiaikaisiin venetsialaiskaupunkeihin, Grožnjaniin ja Motovuniin sekä vierailemme Baredinen luolassa, joka on luonnon oma taideteos. Kuulet tarinoita paikallisten elämästä sekä saat maistella Istrian suurinta herkkua; tryffeliä. Päivän aikana pääsemme siis ihailemaan Istrian parhaita maisemia sekä satoja metrejä merenpinnan yläpuolelta, että kymmeniä metrejä maanpinnan alapuolelta. 
  69€/hlö

  TASTE OF ISTRIA - MAKUMATKA ISTRIAN HERKKUIHIN
  Istrian maakunnassa on pitkät perinteet viinien ja oliiviöljyn valmistuksesta. Retkellä sukelletaan viininviljelyksen saloihin sekä saadaan tietoa oliivipuista ja oliiviöljyn valmistuksesta. Istriassa näkyy italialaiset vaikutteet ruokakulttuurissa. Retki huipentuu henkeäsalpaaviin maisemiin Kukurinin kylään Bacacin viinitilalle, jossa meille esitellään erilaisia viinejä ja pidetään viininmaistajaiset haitarimusiikin tahdissa. Tanssin ja musiikin lomassa herkutellaan paikallisilla juustoilla ja kinkulla sekä pienen kylän suussa sulavalla jälkiruualla.