Madeira


Madeira on luonnonkaunis Portugalille kuuluva saariryhmä Atlantin valtamerellä, vain vajaat 600 kilometriä Afrikan rannikolta. Upeista maisemistaan, ympärivuotisesta leudosta ilmastostaan ja vieraanvaraisista paikallisistaan tunnettu Madeira on huippukohde niille, jotka etsivät rentoutumista, seikkailua ja luonnon kauneutta.

Yksi Madeiran silmiinpistävimmistä piirteistä on sen vehreä luonto, jolle on ominaista jyrkät kalliot, rehevät laaksot ja korkeat huiput. Patikointi ja maastopyöräily ovat suosittuja aktiviteetteja täällä ja ainutlaatuiset levadapolut kiemurtelevat laakeripuu-, eukalyptus- ja kastanjametsissä seuraillen laajaa kastelukanavaverkostoa. Innokkaimmat patikoinnin ystävät voivat valita eri levadan vaikkapa jokaiselle lomapäivälle! 

Upean luontonsa, rikkaan kulttuuriperintönsä ja vieraanvaraisen ilmapiirinsä ansiosta ei ole ihme, että tämä Atlantin kelluva puutarha on yksi Euroopan rakastetuimmista kohteista.
 •  
      
 • Historiaa, nähtävyyksiä ja kulttuuria
  Madeiran tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat sen kasvitieteelliset puutarhat, joissa on monipuolinen valikoima kasvilajeja ympäri maailmaa. Puutarhat ovat rauhallisia vehreitä keitaita, joissa vierailijat voivat vaeltaa orkideoiden täyttämien kasvihuoneiden läpi, kävellä kukkien reunustamia polkuja pitkin ja nauttia upeista näkymistä ympäröivään maisemaan.

  Historian ja kulttuurin ystäville saari tarjoaa lukuisia museoita, taidegallerioita ja historiallisia kohteita. Madeiran pääkaupungissa Funchalissa on useita vaikuttavia historiallisia rakennuksia, kuten 1400-luvun Funchalin katedraali, viehättävä Santa Claran luostari ja vilkas kauppahalli Mercado dos Lavradores, jossa vierailijat voivat maistella paikallisia ruokia ja ihastella taidokkaita käsitöitä.
   
 • Rannat
  Funchalissa nautitaan auringosta hotellin allasalueella tai merivesiuimaloissa, ja kaupungissa on myös yksi luonnonranta, jolla on kiviä ja laavahiekkaa. Lido on Funchalin suurin meriuimala, josta on kahden merivesialtaan lisäksi pääsy uimaan meressä. Mereen uimaan pääsee myös Ponta Gorda ja Barreirinha -merivesiuimaloista. Club Naval -uimala sijaitsee lähellä Ponta Gordaa.
   
 • Ostokset
  Madeiralla suosittuja paikallisia ostoksia ovat esimerkiksi brodeeratut käsityöt, värikkäät leikkokukat ja punotut korituotteet. Madeiralla on myös useita isompia ostoskeskuksia, kuten Madeira Forum, La Vie ja Madeira Shopping, joista löytyy muun muassa tunnetuimpien vaatemerkkien myymälöitä. Keskustassa on paljon pieniä myymälöitä.

  Kulinaristit saattavat tuntea Madeiran erityisesti kuuluisasta Madeira-viinistä. Yleensä jälkiruokaviininä nautittava Madeira tunnetaan täyteläisestä, monivivahteisesta maustaan ja on yksi suosituimmista tuliaisista.

   
  Yöelämä 
  Funchalin kaupungissa on useita erilaisia illanviettopaikkoja mm. musiikkipubeja, yökerhoja, jazzklubeja ja kasinoita. Fadoa, Portugalin omaa musiikkia, voi kuunnella Vanhassakaupungissa, mm. Arseniuksessa. 

   
  Liikkuminen
  Madeiralla on hyvä bussiverkosto, ja bussilla pääsee kätevästi kaupungin sisällä sekä pidemmälle maaseudulle. Myös taksilla pääsee helposti paikasta toiseen ja se on suhteellisen edullista. Taksit on helppo tunnistaa keltaisen värinsä ansiosta.  
  Erinomainen tapa nähdä ja kokea Madeira on vuokrata auto.

   
  Suosittuja kohteita
  Igreja da Sé - Funchalin vanhin historiallinen katedraali, rakennettu 1300 ja 1400-luvulla.
  Kasvitieteellinen puutarha Funchalissa, jossa voin nähdä lähes 2500 eri kasvia. 
  Cristiano Ronaldon museo CR7-museossa on kaikki Cristiano Ronaldon voittamat henkilökohtaiset palkinnot, ja yhteensä museossa on esillä yli 200 palkintoa.
  Mercado dos Lavradores -kauppahalli, jossa voit ostaa paikallisia ruokatarvikkeita ja ihastella saaren eksoottista kukka-, hedelmä- ja vihannessatoa.
  Cabo Girao on maailman toiseksi korkein merenrantakallio. Kallion huippu on noin 600metriä merenpinnan yläpuolella. Rohkeimmat voivat kävellä lasista tehdyllä näköalatasanteella ja näköalat ovat taatusti upeat!
  Eira do Serradon näköalapaikka alueelta on upeat näköalat kuuluisaan nunnalaaksoon ja luonnonaltaisiin Porto Monizissa.  
  Pico do Arieiro on yksi Madeiran korkeimmista vuorenhuipuista, 1818 metriä merenpinnan yläpuolella. Selkeällä säällä panoraamanäköalat ovat uskomattoman kauniit.
  Ribeiro Frion luontoalue sijaitsee Laurisilva-metsässä, joka on Madeiran ainutlaatuista aarniometsää, ja mikä kasvaa vain yli 600 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Metsän alueella on harvinaisia kasveja ja eläimiä.
  Machico Vanha pääkaupunki Machico sijaitsee saaren itäosassa kauniin lahden rannalla. Kylän kalastajasatama on historiallisesti kiinnostava tutustumiskohde.
  Monte on pieni, kaunis vuoristokylä, jossa on saaren vanhin kirkko sekä Madeiran suojeluspyhimys. Montessa on myös itävaltalaisen keisarin, Kaarlen, hautakappeli. Hän asui aikoinaan Madeiralla vuonna 1921 tapahtuneen maastakarkoituksensa jälkeen aina kuolemaansa saakka. Montessa on mahdollista kokeilla perinteistä korikelkka-ajelua. Kelkka-ajelu on keksitty 1800-luvun puolivälissä. Korikelkalla on vielä tänäpäivänäkin mahdollista laskea alas kaupunkiin jyrkkää mäkeä pitkin.
  Pyhän Laurentiuksen linnoitus–Fortaleza de Sáo Lourenco sijaitsee Avenida do Mar -rantakadulla, purjevenesatamaa vastapäätä.
   
 • Hyvä tietää
  Lentoyhtiöt: Lennämme kohteeseen Enter Air -yhtiön koneilla.  
  Lentokenttä: Aeroporto da Madeira (FNC).  
  Etäisyydet lentokentältä: Funchalin kaupunkiin on matkaa n. 25 km.
  Lentoaika: noin 6-7 tuntia.   
  Kieli: Virallinen kieli koko maassa on portugali. Paikallinen väestö puhuu hyvin myös englantia. 
  Aikaero: -2 tuntia vähemmän kuin Suomessa. Aikavyöhyke on UTC +0. 
  Asukasluku: n. 260 000, joista Funchalissa asuu noin 110 000.
  Passi: Suomen kansalainen tarvitsee Portugaliin matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin. 
  Valuutta: Portugalin valuutta on euro. Korttimaksut hyväksytään useimmissa kaupoissa, ravintoloissa ja hotelleissa. Taksit hyväksyvät yleensä vain käteisen. Pankkiautomaatteja (ATM) ja pankkeja on monin paikoin. 
  Palveluraha: Portugalissa on yleistä jättää palvelurahaa ravintoloissa, baareissa ja takseissa. Yleisesti käytetty palvelurahan määrä on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta.
  Hanavesi: Vesijohtovesi Madeiralla on juomakelpoista. Herkkävatsaisille suosittelemme juomavedeksi pullotettua vettä. Hampaiden pesu ja ruuanlaitto ovat turvallisia vesijohtovedellä. 
   
 • Kolme vinkkiä Madeiralla lomailevalle:

  1. Kasvitieteellinen puutarha Madeiran kasvitieteellisessä puutarhassa voit nähdä lähes 2500 erilaista kasvia. Kaunis puutarha sijaitsee Funchalin kukkuloilla, joilta on upeat maisemat etelään merelle ja pohjoiseen vuorille päin. Puutarha sijaitsee 1800‑luvulta peräisin olevilla Quinta do Bom Sucesson mailla, jotka aikoinaan kuuluivat varakkaalle skottiperheelle. Valtio osti kiinteistön ja puutarha perustettiin vuonna 1960. Nykyään sen alueella kasvaa kasveja kaikkialta maailmasta. Puutarhassa voit nähdä monia kasvilajeja, jotka ovat uhanalaisia luonnossa. 

  Madeiran kasvitieteellinen puutarha sijaitsee viiden kilometrin päässä Funchalin keskustan yläpuolella. Puutarhaan pääsee keskustasta helpoiten keltaisella kaupunkibussilla tai voit mennä sinne myös köysiradalla. Pääsymaksuun sisältyy käynti puutarhoissa, lintupuistossa ja vaihtuvissa näyttelyissä.

  2. Levada vaellus Madeira on kuuluisa upeista vaellusreiteistään, joista monet kulkevat levadojen eli kastelukanavien varrella. Levadat on louhittu aikoinaan Madeiran jyrkkäreunaisten vuorten rinteisiin, jotta saaren viljelyksille saatiin vettä ympäri vuoden. Levadat toimivat samalla myös saarelaisten polkuina muutoin vaikeakulkuisessa maastossa. Levadoiden varrella on lukemattomia vaelluspolkuja helpoista puolen päivän patikointireiteistä usean päivä vaelluksiin. Levadoja Madeiralla on yli 1400 kilometriä, joten mahdollisia vaellusreittejä on lähes rajattomasti.

  3. Teleferico –kaapelihissit Paras keino nähdä Funchalia yläilmoista ja kaupungin ympärillä olevat merimaisemat, on matkata kaapelihissillä ylös vuoren rinnettä. Funchalista lähtee kaksi eri hissiä, toinen kulkee ylös kasvitieteelliseen puutarhaan ja toinen ylös Monten vuoristokylään. Hissin ala-asema on Funchalin Vanhassakaupungissa ja matka kasvitieteelliseen puutarhaan kestää 9 minuuttia. Ylös Monten vuoristokylään hissimatka kestää 15minuuttia ja ylhäältä avautuvat upeat panorama-maisemat koko Funcalin ylle.

  Madeiralla on yhteensä 7 eri kaapelihissiä ympäri saarta, joiden kyydissä pääsee ihastelemaan upeita maisemia kaapelihissin kulkiessa ylös jyrkkiä vuoren rinteitä.