Lennot maakunnista Calabriaan

SUORAT LENNOT SYKSYLLÄ 2024
JOENSUU
17.9.
VARAA
PORI
24.9.
VARAA
KOKKOLA
1.10.
VARAA
KEMI
8.10.
VARAA
JYVÄSKYLÄ
15.10.
VARAA
LAPPEENRANTA
22.10.
VARAA

Calabria

Kaunis ja tunnelmallinen Calabria sijaitsee Italian saappaan kärjessä, Sisilian vieressä. Alue on melko vuoristoista ja maisemiltaan jylhää aluetta. Korkeuseroja on paljon ja monet rannoista ovat jyrkkien rantakallioiden suojissa. Calabrian alueella on neljä vuorijonoa, joiden huiput lukeutuvat Italian korkeimpiin ja ne kohoavat reilun 2000 metrin korkeuteen. Luontokohteet tarjoavat paljon tekemistä mm. vaellusta, kiipeilyä ja ratsastusta.

Calabria on tunnettu italian parhaista rannoista, kirkkaista uima- ja sukellusvesistä, laadukkaista elintarvikkeista mm. oliivit, sitruunat, juustot sekä viinit ja värikkäästä historiastaan. Sisilian tavoin Calabria on tunnettu Nrdangeta -mafian alueena, mutta matkailijoiden elämään sillä ei ole vaikutusta.  

Calabriassa nautitaan rennosta ja rauhallisesta pikkukaupunkien tunnelmasta. Calabriassa näet ja koet perinteistä ja alkuperäistä italiaa ilman suuria matkailijamääriä tai miljoonakaupunkien ruuhkia. Rantakaupungit ovat levittäytyneet pitkin rannikkoa jyrkkien rantakallioiden reunoille tarjoten upeita maisemia. 

Paikallinen ruoka on valmistettu perinteiseen tyyliin suosien lähiruokaa ja tuoreita raaka-aineita. Cipolla di rossa – makea punasipuli, on Tropean erikoisuus ja niitä on usein ripustettu kauppojen ja liikkeiden ovenpieliin esille. Toinen Calabrian erikoisuus on tulinen pasta höystettynä chilillä ja mausteisella sianlihasta tehdyllä Nduja – salamilla.

Calabrian kiinnostavimpia matkailukaupunkeja ovat Reggio Calabria, Tropea, Scilla, Capo Vaticano, Pizzo ja Zungri, joissa kannattaa vierailla loman aikana, vaikka kaikissa.

Santa Severina
Tropea
Civita
 
Santa Maria dell'Isola
Arco Magno
Scilla
 

 

Suositut hotellit

Perustuu asiakasarvosteluihin ja varausten määrään


 
 

Lisätietoa

Vuoristojen kätköissä on tarjolla lukuisia mielenkiintoisia pikkukyliä, joiden historia saattaa ulottua pitkälle keskiajalle asti.

Tropea
Tropea on monipuolinen kaupunki, jossa on kaunis historiallinen vanhakaupunki, upeita merimaisemia, herkullista paikallista ruokaa sekä kauppoja ja ostosmahdollisuuksia. Täällä hotelleja ei saa rakentaa aivan rannoille, vaan ne sijaitsevat hieman etäämmällä sisämaassa. Tropean kaupungin tunnetuin nähtävyys on kallion päälle rakennettu Santa Maria dell’Isolan kirkko. Saman kallion juurelta löytyvät Tropean suosituimmat uimarannat.

Scilla
Scilla on pieni viehättävä kalastajakylä, jonka värikkäät talot ja kapeat kadut ovat rakennettu jyrkkään rinteeseen. Tunnelma täällä on perinteisen italialainen ja pieni kaupunki on erityisen tunnettu herkullisesti valmistetuista miekkakala-annoksista.

Pizzo
Pizzo on kaunis pieni satamakaupunki, jonka kiinnostavimmat nähtävyydet ovat vanhakaupunki sekä ranta. Kaupungissa sijaitsee myös mielenkiintoinen Chiesetta di Piedigrottaan, eli luolaan rakennettu kappeli. Tämä rantakaupunki on tunnettu erityisesti sen omasta jäätelöannoksesta, tartufosta. Annos on suklaa- ja hasselpähkinäjäätelöstä tehty pallo, jonka sisällä on suklaakastiketta ja koko komeus on kuorrutettu kaakaojauheella.

Zungri
Noin 10km päässä sisämaassa sijaitseva rauhallinen Zungrin kylä tunnetaan sen kallioihin tehdyistä luolakodeista, joita on asutettu n. 500-luvulta lähtien. Noin 500metrin korkeudessa sijaitsevassa kylästä on kauniit maisemat ympäröiville vehreille kukkuloille. 

Reggio Calabria
Alueen pääkaupungissa Reggio Calabriassa asukkaita on noin 200 000 ja se on täynnä kulttuuria ja historiaa. Kaupunki on tuhoutunut maanjäristyksessä vuonna 1908 pahoin ja rakennettu sen jälkeen uudelleen. Suosituimpia nähtävyyksiä kaupungissa on Museo Nazionale della Magna Grecia sekä kaupungin pääkatu Corso Giuseppe Garibaldi.  

Sisilia
Sisilia on Välimeren suurin saari Italiassa ja sinne on matkaa Tropeasta vähän reilu 100km. Sisilian saaren erottaa italian mantereesta Messinansalmi, jonka yli on lauttayhteys. Tunnetuin saaren nähtävyyksistä on, tietysti, Sisilian maisemia hallitseva mahtava tulivuori Etna.

Calabrian rannat ovat kirkasvetisiä ja puhtaita. Useimmat rannat ovat vaaleita hiekka- tai pikkukivisiä rantoja. Monet rannoista sijaitsevat jyrkkien kallioiden suojassa ja osaan rantoja pääsee vain rappusia pitkin. Osalla hotelleja on omat ranta-alueensa ja kuljetukset rannoille.

Kaupungeissa ja niiden ympäristössä on suurempia ruokakauppoja ja esim. kenkä- ja vaatekauppoja sekä putiikkeja, mutta pienemmissä kylissä liikkeet ovat pieniä kauppoja tai putiikkeja. Tropeassa pääkatu Corso Vittorio Emanuelen varrella on useita putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita.

Tropeasta noin 25km sisämaahan Venan kaupungissa on Centro Commerciale Vibo Center –ostoskeskus, jossa on mm. Useita Italialaisia sekä kansainvälisiä vaate- ja kenkäkauppoja.   
Calabriassa ei vietetä sananmukaisesti siestaa, vaan täällä sitä kutsutaan sanalla “riposo”. Monet liikkeet ja ravintolat ovat kiinni noin klo 12 – 17 välisenä aikana. Siesta-aika kannattaa huomioida lomapäivän ohjelmissa ja lähteä aamulla ajoissa liikkeelle, levätä paikalliseen tyyliin iltapäivällä ja mennä syömään myöhemmin illalla aivan kuten paikallisetkin.

Tuliaisiksi voi hankkia mm. italialaista muotia, vaatteita, kenkiä, laukkuja ja keramiikkaa. Oliivituotteita, paikallisia viinejä ja muita paikallisia tuotteita voi ostaa herkkukaupoista ja supermarketeista.  
Calabrian hintataso ostosten ja ruokailun osalta on hieman edullisempi kuin suomessa.

Pieniä ja tunnelmallisia paikallisia ravintoloita ja ruokapaikkoja löytyy jokaisesta kaupungista ja kylästä, ja ne tarjoilevat aitoa italialaista ruokaa; pastaa, pizzoja sekä mereneläviä. Raaka-aineet ovat lähellä tuotettuja, tuoreita sekä laadukkaita ja reseptit monesti perheiden vuosikymmeniä käytössä olleita. Täällä pääset todellisen ja aidon italialaisen ruuan makuun!

Alueen suosituimpia erikoisherkkuja ovat mausteinen ja pehmeä Nduja -salami, Tropean paikalliset punasipulit sekä bergamottilla maustetut tuotteet, esim. tee ja suklaa. Pienet tuliset Pepperoncino –chilipaprikat ovat myös suosittu paikallistuote ja niitä käytetäänkin yleisesti pizzoissa ja pastoissa.

Paikallisilla on tapana syödä melko myöhään illalla ja illallinen nautitaan pitkän kaavan mukaan ilman kiireitä. Iltaelämä Calabriassa on rauhallista, lukuun ottamatta keskikesää, jolloin italialaiset ympäri maata saapuvat sinne lomailemaan sankoin joukoin.

Isojen kaupunkien välillä kulkee rannikkoa pitkin junayhteys, minkä lisäksi paikkakuntien välillä voi liikkua myös bussilla.

Taksit hyväksyvät yleensä vain käteismaksun ja hinta sovittava etukäteen ennen matkaa.

Pikkukaupunkien ja kylien kadut ovat usein kapeita ja monesti jalkakäytäviä ei ole. Mukulakivikatuja, korkeuseroja ja rappusia on paljon, joten hyvät jalkineet ovat suositeltavat.

Calabriaan voi tutustua omatoimisesti myös vuokra-autolla. Paikallinen liikennekulttuuri eroaa jonkin verran suomalaisesta, eikä liikennesääntöjä noudateta yhtä tarkasti. Rento suhtautuminen sääntöihin ja muun liikenteen mukana ajaminen on paras tapa kulkea italialaisen liikenteen mukana. Vuoristossa ja pienemmissä kylissä tiet voivat olla mutkaisia ja kapeita.

Liikuntarajoitteisille tai pyörätuolilla liikkuvalle emme suosittele kohdetta korkeuserojen, epätasaisien jalkakäytävien, niiden puutteen ja rappusten vuoksi.

Lentoyhtiöt: Useat eri lentoyhtiöt lentävät Suomesta Italiaan. Me Aventoursilla lennämme kohteeseen Enter Air -yhtiön koneilla. 
Lentokenttä: Lamezia Terme (SUF)
Etäisyys lomakohteisiin Lamezia Termen lentokentältä: Tropean alueen hotelleihin on matkaa noin 60km ja ajoaika on noin 1 tunti. Capo Vaticanoon matkaa on hieman alle 70km ja ajoaika noin 1,5tuntia.
Lentoaika: noin 4,5 tuntia.  
Kieli: Virallinen kieli koko maassa on italia. Suurimmissa lomakohteissa puhutaan suhteellisen hyvin englantia ja saksaa. 
Aikaero: -1 Italiassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Aikavyöhyke on UTC +1.
Asukasmäärä: Koko Calabrian alueella on hieman alle 2 miljoonaa asukasta, koko maassa 60,9 miljoonaa asukasta.
Passi: Suomen kansalainen tarvitsee Italiaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.
Valuutta: Italian valuutta on euro. Korttimaksut hyväksytään isoimmissa kaupoissa, ravintoloissa ja hotelleissa, mutta pienemmät kaupat ja kahvilat suosivat maksua käteisellä. Taksit hyväksyvät yleensä vain käteisen. Käteismaksu on paljon yleisempää kuin suomessa, ja pieniä ostoksia ei välttämättä voi edes maksaa kortilla. Pankkiautomaatteja (ATM) ja pankkeja on isommissa kylissä ja kaupungeissa.
Palveluraha: Italiassa on yleistä jättää palvelurahaa ravintoloissa, baareissa ja takseissa. Yleisesti käytetty palvelurahan määrä on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta. Ravintoloissa on tapana pyöristää loppulaskua hieman ylöspäin.
Hanavesi: Vesijohtovesi Italiassa on juomakelpoista, mutta kalkkipitoista. Herkkävatsaisille suosittelemme juomavedeksi pullotettua vettä. Hampaiden pesu ja ruuanlaitto ovat turvallisia vesijohtovedellä.  
Majoitusvero: Italiassa peritään hotellivero, joka määräytyy paikallisen hotelliluokituksen mukaan 0,50 - 7 euroa/huone/yö. Vero maksetaan suoraan hotellille käteisellä tai kortilla joko sisään- tai uloskirjautumisen yhteydessä.

1. Tropea merkitsee aurinkoa, merta ja unohtumattomia maisemia ja se on yksi Calabrian rannikon lumoavimmista paikoista. Tyrrhenanmeren rannalla sijaitseva Tropea on kaupunki, jossa kymmenien metrien korkuiset vaaleat kalkkikivikalliot putoavat lähes pystysuoraan turkoosinsiniseen mereen. Kaupunki on pinta-alaltaan melko pieni ja välimatkat siellä ovat lyhyitä. Pienet rantapoukamat sijaitsevat aivan tunnelmallisen keskustan alapuolella turkoosin meren äärellä.

Kauniiden rantojen lisäksi Tropean nähtävyyksiin kuuluu kaupungin keskusta, jossa on tunnelmallisia pieniä katuja, värikkäitä kerrostaloja ja erinomaista italialaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita. Pizzerioita ja gelaterioita riittää, joten Tropea sopii erityisesti matkailijalle, joka rakastaa italialaista tunnelmaa ja kulttuuria.

Tropean valokuvatuimpiin kohteisiin lukeutuu kallion päälle rakennettu Santa Maria dell’Isolan kirkko, jota ympäröivät kauniit rannat ja kimalteleva meri.

2. Pentidattilon “aavekaupunki” sijaitsee Calabrian eteläosassa, Mount Calvario vuoren kielekkeellä noin 250 m merenpinnan yläpuolella. Vuoren kielekkeen muodot muistuttavat jättiläisen kättä, jolla on viisi sormea ja josta kylä on saanut nimensä. Vanha kylä, hieman ylempänä rinteessä, hylättiin lopullisesti vuonna 1971, kun se oli julistettu asuinkelvottomaksi kolme vuotta aiemmin. Asukkaat olivat muuttaneet hieman alemmas laaksoon muodostaen uuden pienen keskuksen, josta vanha aavekaupunki näkyi. Viime aikoina aavekaupungissa on herännyt uudelleen toimintaa ja eloa: paikalliset käsityöläiset ovat avanneet muutamia kauppoja myydäkseen tuotteitaan, ja siellä on ravintola. Kylän osittaiseen kunnostamiseen on kuulunut pääkadun uudelleenpinnoitus ja joidenkin rakennusten restaurointi. Kylä sijaitsee noin 140km päässä Tropeasta.

3. Calabrian alueen ruokaperinne suosii paikallisia tuoreita raaka-aineita. Alueella viljellään myös viiniä, mutta kuuman ilmaston vuoksi alueen viinit eivät kuulu kaikkein arvostetuimpien viinien joukkoon. Calabrian alueen tunnetuin viini on Ciro. Paikallisia erikoistuotteita ovat Nduja, eli sianlihasta valmistettu tulinen salami, Sardella, eli sardellilevite ja Soppressata-makkara.

Calabrialaisessa keittiössä korostuu tulisuus, erityisesti chili ja paikallisylpeys peperoncino-chili sekä puhtaan meren äärellä kasvaneet merenantimet kuten miekkakala, tonnikala ja anjovikset. Muista maistella paikallisia herkkuja ja hanki niitä myös kotiin viemisiksi.