CYPRUS
Lennot maakunnista Kyprokselle
SUORAT LENNOT SYKSYLLÄ 2024
Kypros
Kreikan mytologian mukaan kauneuden ja rakkauden jumalatar Afrodite syntyi meren vaahdosta Kyproksella, joka pyhitettiin hänen palvonnalleen. Kauneutta, rakkautta sekä lämpöä riittää vielä nykypäivänäkin, sillä aurinko hellii Kyproksen saarta poikkeuksellisen paljon ja saari kuuluukin Välimeren aurinkovarmimpiin kohteisiin.
Suositut hotellit
Perustuu asiakasarvosteluihin ja varausten määrään
Lisätietoa
Kypros on Välimeren kolmanneksi suurin saari Sisilian ja Sardinian jälkeen, ja se sijaitsee Välimeren itäosassa lähellä Turkkia. Kypros jakautuu kahteen alueeseen; Kyproksen tasavallan hallitsemaan ja kreikkalaisten asuttamaan alueeseen saaren eteläosassa, sekä saaren pohjoisosaan, joka on Turkin miehittämä ja turkkilaisten asuttama alue. Lomamatkoja tehdään pääosin Kyproksen tasavallan alueelle, joka kattaa kaksi kolmasosaa saaren pinta-alasta, ja missä suurin osa saaren upeista hiekkarannoista sijaitsee. Saarella on värikäs historia ja vuosituhansien aikana sitä ovat hallinneet useat eri hallitsijat, jotka ovat jättäneet jälkensä saaren kulttuuriin.
Kyproksella aurinko paistaa tilastollisesti yli 300 päivänä vuodessa. Saari mahdollistaa monipuolisen lomailun, niin auringonpalvonnasta sukellukseen ja snorklailuun, sekä autoilusta patikointiin. Saari sopii sekä lapsiperheille, aktiivilomailijoille, kulinaristeille, bilettäjille ja historiasta sekä tarinoista kiinnostuneille. Matkamme suuntautuvat Kyproksen saaren eteläosaan, kreikkalaisten asuttamaan Kyproksen tasavaltaan. Ayia Napan alueella houkuttelevat useat turkoosinsiniset rannat, monipuoliset palvelut sekä vilkas yöelämä, kun taas rauhallisempi Protaraksen alue loivine rantoineen ja harrastusmahdollisuuksineen sopii lapsiperheille ja leppoisampaa lomaa viettäville matkalaisille.
Kyproksella on kolme Unescon suojelukohdetta: Pafoksen historiallinen kaupunki, Khirokitian muinaiskylä ja Troodos-vuoriston bysanttilaiset kirkot.
Ayia Napan tunnetuin nähtävyys on luostariaukio, ja sen ympärillä olevat rakennukset, niistä kuuluisin on 1500-luvulla rakennettu luostari. Ayia Napassa on merimuseo Thalassa, jonka vetonaulana on tarkka replika antiikin Kreikan aikaisesta Kyrenia II -kauppalaivat, joka löydettiin Pohjois-Kyproksen edustalta 1980-luvulla (alkuperäistä laivaa voi ihailla Kyrenian linnassa).
Elian kirkko sijaitsee Protaraksen yläpuolella olevalla kukkulalla, mistä on upea näkymä merelle.
Troodos-vuoristossa on Unescon perintölistalla olevia kirkkoja. Kykkoksen luostari on myös Troodos-vuoren alueella.
Paralimnin kaupunki on Protaraksesta pohjoiseen ja sinne pääset bussilla, taksilla ja polkupyörällä. Matkan varrella Paralimniin on kauniita hiekkarantoja ja merenlahtia.
Nikosia ja Larnaka ovat hyviä suurempia ostoskaupunkeja täynnä mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä. Larnakan kaupungissa on linnoitus, museoita ja kuuluisa Lasaruksen kirkko.
Protaraksesta pääsee lähelle miehitetyn alueen rajaa. Famagustan kaupunki on miehityslinjan toiselle puolelle, ja kaupungin rannalta voi ihastella Varoushan aavekaupunkia. Huomioi, että valokuvaaminen raja-alueella on kielletty.
Työtehtävissään olevia sotilaita ja poliiseja ei saa kuvata. Kuvaaminen on myös kiellettyä miehityslinjan valvonta-asemilla sekä tukikohta-alueilla.
Kirkoissa ja museoissa ei saa kuvata salamavalolla; monissa kuvaaminen on kokonaan kielletty, samoin videointi. Muutamissa sisämuseoissa saa videoida maksamalla kuvausmaksun.
Kyproksella suosituimmat harrastukset ovat keskittyneet rannoille. Puhtaat ja kirkkaat vedet tarjoavat erinomaiset puitteet sukellukseen, snorklaukseen ja monien vesiurheilulajien harrastamiseen. Pyöräillen ja skootterilla pääset mukavasti tutustumaan lähikyliin ja ruuhkattomille rannoille. Esimerkiksi läheisellä Cape Grecon luonnonsuojelualueella on ulkoilureittejä niin pyöräilijöille kuin patikoijillekin.
Patikointi. Cape Grecon luonnonpuistossa voi kulkea useita eri patikointireittejä. Saaren keskiosassa sijaitsevan Troodos-vuoren rinteillä on monipuolisia ja laajoja vaellusreittejä, joiden varrella näet pieniä paikallisia kyliä sekä viinitiloja.
Pyörien vuokraus. Polkupyöriä, skoottereita, mönkijöitä, moottoripyöriä ja autoja voi vuokrata useista vuokraamoista. Esim. polkupyörillä retkeily Cape Grecon niemen luonnonsuojelualueelle on suosittua.
Vesiurheilu. Veneretket ja vesiurheilu ovat suosittuja. Rannoilta voi vuokrata erilaisia välineitä, kuten SUP-lautoja ja kanootteja.
Sukellus ja snorklaus. Kyproksen kirkkaat ja lämpimät vedet tarjoavat hyvät mahdollisuudet laitesukellukseen ja snorklaukseen. Sukellus- ja snorklausretkiä järjestäviä firmoja on useita.
Ayia Napan lähellä on useita sukelluskohteita. Aloittelijoille ja vähemmän sukeltaneille on rauhallisia, suojaisia lahtia, kokeneemmille sukeltajille vanhoja uponneita laivoja ja luolia sekä tunneleita.
Ayia Napan ja Protaraksen välissä sijaitseva Konnos Beach on hyvä ja hieno alue snorklaajille, mutta iha kaikilla rannoilla voi snorklata.
Saari on ollut tunnettu hyvistä viineistään aina antiikin ajoista saakka. Kyproksen tärkeimmät viinialueet ovat Limassolin ja Pafoksen ympäristössä ja Troodos-vuoriston rinteillä. “Juo hyvin ja ole onnellinen”, kuuluu vanha kyproslainen sanonta.
Protaraksen kaduilla on runsaasti minimarketteja sekä rantavaatteita ja -tarvikkeita myyviä kauppoja. Ayia Napan parhaat ostospaikat ovat Makarios-pääkadulla ja Luostariaukion ympäristössä. Edullisia ostoksia voit tehdä mm. Larnakassa ja läheisessä Paralimnin kylässä. Larnakan ja Paralimnin myymälöissä vietetään keskellä päivää yleensä siestaa.
Limassolissa ja Larnakassa on hyvät ostosmahdollisuudet. Limassolissa on My Mall -ostoskeskus ja Agiou Andreou Street, Anexartisias Street ja Makarios Avenue ovat kaupungin parhaita ostoskatuja.
Larnakassa on Metropol Mall –ostoskeskus. Finikoudes Boulevard ja Zenonos Kitieos hyviä ostoskatuja.
Nikosiasta sanotaan että se on koko saaren paras ostospaikka. Ledra-kadun varrelta löytyy monenlaisia putiikkeja ja luksusmerkkejä. Toisaalta käsityöläisillä voi teettää viikossa mittatilauskengät tai -vaatteet. Suosittuja ostoksia ovat paikalliset pitsityöt, keramiikka ja nahka- sekä hopeatuotteet.
Saarella on hyvä ja toimiva julkinen bussiverkosto. Ayia Napasta ja Protaraksesta pääsee bussilla helposti esim. Ayia Napan vesipuistoon sekä suurempiin kaupunkeihin. Bussilippujen hinnat vaihtelevat matkan pituuden mukaan parista eurosta ylöspäin ja lipun voi ostaa suoraan kuljettajalta.
Taksi on lyhyempien matkojen siirtymiseen helpoin ratkaisu. Taksin saat asemilta tai lennosta. Myös hotellin henkilökunta soittaa taksin pyydettäessä hotelliisi. Varmista, että mittari on päällä, tai sovi hinta etukäteen.
Vuokra-autoilua kannattaa harkita, mikäli haluat kierrellä omatoimisesti pidempiä matkoja ja hallitset vasemmanpuoleisen liikenteen ja suomalaisesta poikkeavan autoilukulttuurin. Saarella liikkuessa ja erityisesti vuokra-autolla ajaessa kannattaa huomioida saarta jakava raja. Pohjois-Kypros on julistautunut itsenäiseksi valtioksi, mutta toistaiseksi vain Turkki on tunnustanut sen. Näin ollen Pohjois-Kypros sijaitsee kansainvälisesti nähtynä edelleen Kyproksen tasavallan rajojen sisäpuolella. EU-passilla pääsee pohjoisosan turkkilaiselle alueelle ylittämällä YK:n hallinnoima Vihreän linja virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Niitä on saarella yhteensä seitsemän. Jos aiot ylittää linjan suuntaan tai toiseen, muista varmistaa vuokra-autosi vakuutusturvan kattavuus saaren molemmilla alueilla.
Larnaka on Kyproksen vanhin kaupunki, jossa voi yhdistää kaupunki- ja rantalomailun. Seafront rantabulevardi kuhisee elämää ja vanhassa kaupungissa aika kuluu luksusputiikkeja kiertäen ja itämaista tunnelmaa aistien. Vieraile bysantin aikaisessa Agios Lazaroksen kirkossa. Se on rakennettu Jeesuksen ystävän Lazaroksen haudan päälle. Hauta ja marmorinen sarkofagi ovat nähtävissä kirkon kryptassa.
Satamasta rantaa etelään päin sijaitsee Larnakan linnoitus, jota on rakennettu usealla aikakaudella. Nykyään tiloissa toimii historiallinen museo. Aiemmin linnoitus on toiminut mm vankilana. Larnakan kaupungin tilalla on ammoisina aikoina sijainnut Kitionin kaupunkivaltio. Silloin pääelinkeino oli kuparin myyminen. Antiikin ajan raunioihin pääsee tutustumaan arkeologisella alueella, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta luoteeseen.
Larnakaan on Ayia Napasta ja Protaraksesta noin vajaan tunnin ajomatka.
Pafos on Unescon suojelema satamakaupunki Kyproksen saaren lounaisosassa. Pafoksen alue on usean kylän yhteenliittymä, jossa voi tutustua useisiin mielenkiintoisiin historiallisiin nähtävyyksiin.
Ikiaikaisissa Agia Solomonin kirkon katakombeissa kannattaa ainakin käydä. Kerrotaan, että Pyhimys Solomon selvisi siellä 200 vuotta hengissä, kun roomalaiset muurasivat katakombien suuaukon umpeen. Antiikin Kreikan aikaisiin hautoihin pääsee tutustumaan Pafoksen lounaisella hautausmaalla. ”Kuninkaiden hautoihin” on haudattu luultavasti ylimystöön kuuluvia henkilöitä.
Arkeologisessa puistossa voit ihastella upeita lattiamosaiikkeja, jotka ovat peräisin 200-500-luvuilta ja kuvaavat kreikkalaisen mytologian tapahtumia. Paavalin pilari on puolestaan kuuluisa siitä, että Apostoli Paavalia ruoskittiin siellä hänen käännyttäessään Rooman Kuvernöörin kristinuskoon.
Pafokselle on Ayia Napasta ja Protaraksesta noin parin tunnin ajomatka.
Limassol on alueeltaan Kyproksen suurin kaupunki. Kaupungissa on kansainvälinen tunnelma ja 16 kilometriä pitkä rantaviiva. Koko matkan voi kävellä tai pyöräillä valmiita reittejä pitkin. Limassolissa on paljon mielenkiintoisia keskiaikaisia kohteita ja antiikin ajan raunioita. Ainakin vanhassa kaupungissa kannattaa vierailla. Ristiretkien aikaan 1200-luvulla vanhan bysanttilaisen linnan tilalle rakennettiin uusi linna. Nykyään linnassa toimii keskiaikainen museo. Toinen keskiaikainen nähtävyys on 1400-luvulla rakennettu Kolossi-linna. Se sijaitsee reilut 10 kilometriä länteen Limassolin rannoilta.
Limassolissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Kauppakeskus My Mall sisällä on jopa luistinrata. Sinne on noin 10 minuutin taksimatka keskustasta. Kaupungissa voi viettää aikaa myös Kyproksen suurimassa vesipuistossa Fasouri Watermaniassa. Se sijaitsee vain parin kilometrin päässä My Mallista.
Kaupungin alueella on etenkin kesäisin paljon tapahtumia. Naamiaiskarnevaalit helmi-maaliskuussa aloittavat juhlakauden. Toukokuussa vietetään kukkaisfestivaalia ja syksyllä on viinifestivaalien vuoro. Viinifestivaaleja on järjestetty yli 50 vuoden ajan.
Erilaisia tapahtumia järjestetään myös Kouriumin arkeologiselta alueelta löydetyssä amfiteatterissa. Alue on noin 15 kilometriä Limassolista länteen päin ja siellä on nähtävillä myös antiikinaikaisen kylpylän jäänteet. Limassolin itäpuolella sijaitsee toinen arkeologinen alue Amatus. Paras tapa vierailla siellä on vuokrata polkupyörä. Helppo noin 11 kilometriä pitkä reitti päällystettyä tietä pitkin alkaa Limassolin vanhasta satamasta. Kannattaa ottaa uimapuku mukaan, sillä perillä on ihastuttava ranta.
Vanhan sataman läheisyydessä sijaitsee Keo panimo ja viininvalmistamo. Siellä voi käydä tutustumassa Keo oluen valmistukseen ja viinin eri vaiheisiin. Kannattaa myös vierailla Limassolin lähialueilla viehättävissä pienissä maalaiskylissä, joissa viini viljellään.
Limassoliin on Ayia Napasta ja Protaraksesta noin reilu tunnin ajomatka.
Troodos-vuoristo on kaunis vierailukohde loman aikana. Ajele päivä vuoristoteitä pitkin ja nauti hienoista maisemista. Vuoristossa näkee kauniita luostareita ja kirkkoja. Tunnetuin luostareista on Kykko, joka sijaitsee Marathasan alueella noin 1300 metrin korkeudessa Troodos vuoriston koillisosassa. Vuoristossa on pieniä kyliä ja viini- sekä hedelmätarhoja. Viinikylät sijaitsevat enimmäkseen vuoriston etelärinteillä Limassolin yläpuolella. Monille viinitiloille voi tehdä omatoimisia vierailuja ja maistella paikallisia viinejä samalla kun tutustuu viininviljelyn saloihin. Viinikylistä tunnetuin on Omodos.
Vuoriston korkein huippu on Olympos-vuori, joka kohoaa lähes 2000 metrin korkeuteen ja sen rinteillä voi talviaikana lasketella. Kävelyreittejä Olympos vuoren ympärillä on useita erilaisia ja yksityiskohtaista tietoa niistä saa turistitoimistoista. Vuorille tehdään paljon myös opastettuja retkiä.
Cape Gkrekon kansallispuistoalue sijaitsee Kyproksen kaakkoiskulmassa Ayia Napan ja Protaraksen välissä. Gkrekon niemimaalle pääsee autolla ja polkupyörällä, mutta sinne voi myös patikoida Ayia Napasta. Niemimaan rantakalliolta voi hyppiä suoraan kirkkaaseen meriveteen. Matkalla voi myös poiketa läheisellä Konnos rannalla. Se on yleensä suojassa tuulelta ja aikaa kuluu vaikka koko päivä. Rannalla on hyvät peruspalvelut. Kansallispuisto tarjoaa myös hienot sukellus- ja kalastusmahdollisuudet. Siellä voi bongata monenlaisia lintuja ja tutkia meriluolia.
Agia Napa ja Protaras ovat koko saaren suosituimmat lomakohteet, jotka ovat kuuluisia upeista valkeista hiekkarannoistaan. Ayia Napa tunnetaan vilkkaasta yöelämästään kun taas Protaras on suositumpi perheiden keskuudessa.
Nissi Beach on yksi saaren upeimmista rannoista, ja se sijaitsee noin 5 km Ayia Napasta länteen. Vilkkaalla rannalla on hyvät palvelut. Pari kilometriä Nissi beachistä länteen päin on Makronissoksen ranta. Tunnelma on usein paljon rauhallisempi kuin ruuhkaisella Nissi-beachilla.
Waterworld vesipuisto ja Parko Paliatso huvipuisto sijaitsevat Ayia Napan länsipuolella. Vesipuistossa kuluu helposti koko päivä. Huvipuisto taas on melko pieni. Ayia Napan ja Protarasin väliin jää pieni, usein tuulen suojassa oleva kaunis Konnos Beach.
Ayia Napassa on varsinkin kesäaikaan erittäin vilkas ja suosittu yöelämä, ja Ayia Napaa on usein verrattu Ibizan bileparatiisiin. Baarit ja yökerhot löytyvät pääkadun Nissi Avenuen varrelta sekä luostarin aukion ympäristöstä. Kesällä päivisin bileitä on Party Boat –laivoilla. Illan tullen ovensa avaavat pubit ja cocktail-baarit, joiden sisäänheittäjät kilpailevat asiakkaista erilaisilla juomatarjouksilla. Useimmissa on myös erilaisia teemabileitä, kuten vaahtobileitä.
Protaraksessa on baarikatu ja siellä tarjolla yöelämää, mutta vähemmissä määrin kuin Ayia Napan alueella.
Osassa hotelleja ja ravintoloita on tarjolla elävää musiikkia vilkkaimman sesongin aikaan.
Lentoyhtiöt: Useat eri lentoyhtiöt lentävät Suomesta Kyprokselle. Me Aventoursilla lennämme kohteeseen Enter Air -yhtiön koneilla.
Lentokentät: Kyproksen saaren suurin lentokenttä sijaitsee Larnakassa. Saaren toiseksi suurin kenttä sijaitsee Pohjois-Kyproksella Tymvoussa eikä sinne ole lentoja Turkin ulkopuolelta. Saarella on kolmaskin kansainvälinen lentokenttä, joka sijaitsee saaren lounaisrannikolla Pafosissa.
Etäisyys lomakohteisiin Larnakan lentokentältä: Ayia Napan alueen kohteisiin noin 1 tunti (n. 45km) ja Protaraksen kohteisiin noin 1 tunti (n. 55km).
Lentoaika: 5 tuntia
Kieli: Kreikka, paikallinen väestö puhuu hyvin myös englantia.
Aikaero: Kellonaika on sama kuin Suomessa.
Asukasmäärä: Kyproksen tasavallan viralliseen väkilukuun 1,2 miljoonaa asukasta sisältyvät myös Turkin miehittämän alueen asukkaat. Kyproksen tasavallan hallussa olevat alueen väkiluku on noin 860 000.
Pääkaupunki: Nikosia (Lefkosia) n. 230 000 asukasta.
Passi: Suomen kansalainen tarvitsee Kyprokselle matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.
Valuutta: Euro
Tippaus: Ravintolassa laskun loppusummaa on tapana pyöristää ylöspäin 5-10 %. Loman lopussa voi muistaa palvelurahalla hotellihuoneen siivoojaa.
Sähkö: Kyproksella jännite on 220–240 V, englantilainen kolmireikäinen pistorasia. Adapterin voi lainata hotellista tai sen voi ostaa supermarketista.
Hanavesi: Yleensä puhdasta ja juotavaa, mutta vedessä voi olla mineraalinen maku. Suosittelemme juomaan pullovettä.
1. Tiesitkö, että aito halloumi-juusto on kotoisin Kyprokselta? Maista ainakin näitä lomasi aikana: Mezet -useiden pikkuannosten muodostama ateriakokonaisuus, paikallinen halloumi juusto sekä paikalliset, saarella valmistetut viinit. Mezet koostuu useista, jopa kymmenistä eri ruokalajeista. Kaikkia pieniä annoksia kuuluu maistella. Meze-ateriaan kuuluu ainakin viininlehtikääryleitä, hummusta, halloumijuustoa, salaatteja, merenantimia, moussakaa ja pitkään haudutettua lihaa. Aterian kanssa maistuu paikalliset viinit tai raikas Keo olut. Jälkiruuaksi voi nauttia makeaa Commandaria viiniä, jota on valmistettu Kyproksella jo keskiajalta lähtien.
2. Nikosia on nykyään maailman ainoa jaettu pääkaupunki, ja se sijaitsee saaren keskiosassa. Aseistetut YK-sotilaat valvovat rajalla yötä päivää. Vuodesta 2008 lähtien rajan kreikkalaisen ja turkkilaisen Kyproksen välillä on voinut ylittää. Jos rajan haluaa ylittää, on mukana oltava passi. Jono voi olla pitkä, sillä turisteja riittää ja paikalliset käyvät turkkilaisella puolella edullisilla ostoksilla. Nikosia onkin saaren paras ostospaikka. Alueiden välissä kulkee niin sanottu Vihreä Linja, mikä on asumaton alue, jossa on edelleen nähtävissä hylättyjä taloja vuoden 1974 turkkilaismiehityksen jäljiltä. Nikosian keskustaa ympäröivät venetsialaisten rakennuttamat muurit 1500-luvulta. Hienoja nähtävyyksiä ovat Famagustan portti ja 1600-luvulla rakennettu Agios Ioanniksen katedraali, jossa on upeita vanhoja freskoja.
3. Avakas-rotko sijaitsee luoteis-Pafoksella lähellä Akamasin niemimaata. 3 km pituista rotkoa ympäröivät korkeat kalkkikiviseinät ja sen läpi voi patikoida. Reitti kulkee rotkon pohjalla virtaavan pienen joen vierellä. Jalassa kannattaa olla tukevat kengät sekä tarpeeksi juomavettä. Matkan varrella voi nähdä rotkossa asuvia villivuohia, liskoja, haukkoja, pöllöjä ja perhosia. Uhanalaista Centauria Akamas kukkaa ei ole löydetty mistään muualta. Se kukkii keväällä kauniin aniliinipunaisena. Vaellukselle pääsee parhaiten ostamalla valmiin retken saaren matkatoimistoista.