Suorat reittilennot Lissaboniin

KAUSI 2024
Lennot
Helsingistä
VARAA

Lissabon

Portugalin pääkaupunki Lissabon tunnetaan kirkkaan keltaisista raitiovaunuistaan, jotka kuljettavat matkustajia ympäri kaupunkia. Sijainniltaan kaupunki on maanosan läntisin ja ilmastoltaan aurinkoisin pääkaupunki. Kaupunki nousi loistoonsa jo keskiajalla löytöretkien siivittämänä. Kaupunki tarjoaa historiallisten nähtävyyksien lisäksi mahdollisuuden viettää vaikka rantalomaa läheisillä hiekkarannoilla.

Alfama
Cristo Rei
Belemin Torni
 
Penan palatsi
Praca do Comercio
Azenhas Do Mar
 

 

Suositut hotellit

Perustuu asiakasarvosteluihin ja varausten määrään


 
 

Lisätietoa

Historian siipien havinaa voi aistia vieraillessaan Unescon maailmanperintökohteissa: Hieronymoksen luostarissa, joka rakennettiin kunnioittamaan Vasco da Caman merireitin Intiaan löytymistä. Hänen hautansa sijaitsee myös siellä. Tämän löytöretkeilijän muistoksi on nimetty myös Euroopan pisin silta, 17 kilometriä, joka ylittää Tejo-joen. Belemin torni rakennettiin niin ikään Vasco da Caman muistoksi 1500 –luvun alussa. Arkkitehtuurissa on nähtävissä vaikutteita islamilaisesta rakennuskulttuurista. Se on ollut aikojen saatossa käytössä mm. Tulliasemana, majakkana ja vankilana.

Tejo-joen ylitys on elämys ja sen toisella puolella sijaitsee yksi tunnetuimmista vierailukohteista; Christo Rei –monumentti, joka jäljittelee Rio de Janeiron Kristus –patsasta. Tuo monumentti on nähtävissä eri puolilta kaupunkia. Vierailijat voivat ihailla näkyviä maisemia sen 80 metrin korkeudessa olevalta näköalatasanteelta. Patsaalle voi matkata myös lautalla.

Kaupungin keskusaukio – Rossio, on tapahtumien keskipiste niin päivällä kuin illallakin. Sitä se on ollut jo keskiajalta lähtien. Aukio on vilkas julkisen liikenteen keskus, sieltä ja sen lähistöltä pääsee liikkumaan kaikilla julkisilla kulkuneuvoilla. Aukiolla on suihkulähteitä ja sen keskellä on Brasilian keisarin ja Portugalin kuninkaan Pedro IV:n patsas. Kaupunkiin tutustumisen lomaan voi istahtaa joistakin aukion laitamilla olevista kahviloista nauttimalla kupin kahvia ja vaikkapa kuuluisan portugalilaisen vaniljaleivonnaisen, Pastel de Natan.

Lissabonia esittelevissä jutuissa näkyy aina värikkäät kirkkaankeltaiset vanhat raitiovaunut ja niiden kyytiin astumalla saatkin upean käsityksen kaupungista. Raitiovaunun kyydissä pääset tutustumaan niin vanhaan kaupunkiin ja Bairro Altoon, joka tunnettiin työläiskaupunginosana. Bairro Alton talot ovat peräisin 1500- ja 1600 –luvuilta. Kaupunginosa on tänä päivänä tunnettu myös baareistaan. Samoin kuin Alfamarin Fado –baarit musiikin ystäville. Päiväsaikaan voi vierailla Sao Jorgen linnassa, joka sijaitsee Alfamarin korkeimmalla kukkulalla. Linna oli aikoinaan sotilaskäytössä.

Jos lomailet useamman päivän tai pidemmänkin ajan Lissabonissa kannattaa tutustua myös kaupungin lähistöllä oleviin kohteisiin. Vajaan tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Sintran kaupunki, joka tunnetaan luonnonkauneudestaan ja arkkitehtuuristaan. Cascaisin maakunnassa sijaitsevaan Estoriliin on ainoastaan vajaan puolen tunnin matka. Tämä kohde tuli tunnetuksi ennen kaikkea F1 –kilpailujen näyttämönä, tosin formulakisoja ei enää ajeta kaupungin radalla. Tänä päivänä kohde tunnetaan luksushotelleistaan, rannastaan sekä kasinosta.

Välimerelliseen tapaan iltaa lähdetään viettämään myöhemmin ensin illallisen muodossa ja sen jälkeen kaupunki tarjoaa yöelämässä viihtyville paljon mahdollisuuksia. Ennen yöelämää on hyvä käydä syömässä hyvin ja sehän onnistuu Lissabonissa. Erityisesti maan ruokakulttuuriin kuuluu tärkeänä osana kalaruoat ja merenelävät. Kaupungin ravintola tarjonta on laaja; kansan kuppiloista fine dining –ravintoloihin.

Illallisen jälkeen voi suunnata Bairro Alton baareihin ja kuppiloihin, joissa on valinnanvaraa. Baarien sulkeuduttua suuntana on satama-alue ja siellä sijaitsevat yökerhot. Yksi ilta kannattaa ainakin viettää perinteikkäässä Fado –ravintolassa kuunnellen melankolista kansanmusiikkia.

Lissabon tunnetaan yhtenä Euroopan edullisemmista pääkaupungeista ja se kannattaa hyödyntää kaupungissa lomaillessa. Täältä löydät niin eurooppalaiset ketjuliikkeet kuin paikalliset putiikit. Lissabonissa ja sen ympäristössä on isoja ostoskeskuksia sekä muutamia isompia ostoskatuja kuten; Rua do Carmo ja Rua Garrett. Luksusbrändien liikkeet löytyvät puolestaan Avenida de Liberdadelta. Kenkäteollisuus kilpailee Italian kenkäteollisuuden kanssa Euroopan kenkämaan tittelistä. Portugalin tuliaisiin kuuluvat paikalliset käsityöt, korkista valmistetut tuotteet, viinit sekä paikalliset elintarvikkeet ja mausteet.

Lentoyhtiöt: Monet lentoyhtiöt lentävät Lisssboniin
Lentokenttä: Portela
Lentoaika: n. 4 tuntia 40 minuuttia
Etäisyys lentokentältä: n. 6 km 
Kieli: Portugali 
Aikaero: -2 
Väkiluku: vajaa 3 miljoonaa
Passi: Matkalla tulee olla mukana matkan ajan voimassaoleva passi tai 1.3.1999 jälkeen myönnetty henkilökortti
Valuutta: Euro
Tippi: Yleistä antaa noin 10 – 20% laskun summasta
Vesi: suositellaan pullovettä
Sähkö: jännite 220 – 230 V. Yleensä pistorasiat samanlaisia kuin Suomessa/p>

Lissabon tarjoaa jokaiselle jotakin; olitpa kiinnostunut historiasta, arkkitehtuurista, taiteesta, ruokakulttuurista tai yleisesti nähtävyyksistä.

1. Osta päivälippu raitiovaunuun ja kiertele kaupunkia kuuluisan raitiovaunulinjan 28 kyydissä tehden sopivia pysähdyksiä mielesi mukaan ja tutustuen pysäkkien ympäristöön kävellen. Reittejä ja linjoja on valittavana kunkin mieltymysten mukaan.

2. Portugalin historiaan kuuluvat olennaisena osana löytöretkeilijät ja merenkävijät. Lissabonissa voikin viettää päivän tutustuen heidän kunniakseen rakennettuihin monumentteihin ja paikkoihin. Lissabonin merihistoriallinen museo kuuluu kaupungin suosituimpien nähtävyyksien joukkoon. Tässä Hieronymoksen luostarinsiivessä olevassa museossa on esillä noin 17000 esinettä, joista osa on peräisin keskiajalta asti ja olleet osana merenkäyntiä.

3. Yksi päivä voisi olla retki Sintran kauniiseen kaupunkiin, joka on tunnettu kauniista linnoistaan ja on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Jo 1800 –luvulla Lordi Byron kirjotti ystävälleen Sintran olevan maailman kaunein kaupunki. Vuoren huipulla rakennetussa Penan palatsin puutarhassa on nähtävissä jopa 2000 eri kasvilajia.